پژوهشکده محیط زیست جهاددانشگاهی مطالعات حق آبه زیست محیطی 3 تالاب کشور را دنبال می کند


رئیس جهاددانشگاهی گیلان، با بیان اینکه بحث حق آبه زیست محیطی 3 تالاب کشور را دنبال می کنیم، گفت: پژوهشکده محیط زیست جهاددانشگاهی در ارتباط با این مقوله صاحب سبک است.

به گزارش ایسنا منطقه گیلان، دکتر فریبرز جمالزاد فلاح در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه باران، با اشاره به چشم انداز جهاددانشگاهی در سند 1404، اظهار کرد: جهاددانشگاهی در این سند یک نهاد انقلابی با نیروهای متعهد و کارآمد معرفی می شود که در عرصه علم و فناوری و انتقال تکنولوژی پیشگام است.

وی با اشاره به صدور فرمان تاسیس جهاددانشگاهی از سوی بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران در 16 مرداد سال 1359، افزود: از همان ابتدا سه خصیصه «فرهنگ»، «آموزش» و «پژوهش» برای جهاددانشگاهی مد نظر قرار گرفت و ما در این مسیر همواره مدیون برنامه های توسعه کشور بودیم. در واقع نقش جهاددانشگاهی براساس برنامه های پنج ساله به پیش رفت.

رئیس جهاددانشگاهی گیلان، تبدیل دانش به فناوری و تجاری سازی را یکی از ماموریت های جهاددانشگاهی در راستای فرمان تاریخی امام دانست و گفت: طی سالیان اخیر مقوله اقتصاد مقاومتی مورد توجه کشور بوده و مقام معظم رهبری بر آن تاکید دارند، اما این راهبرد از سال های دور با یک تفکر بلند و جهادی در نهاد جهاددانشگاهی دیده شده است. تقویت فرهنگ جهادی در ایجاد ارزش افزوده در کشور یکی از مقوله هایی است که در سیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی وجود دارد.

جمالزاد، با بیان اینکه در نقشه جامع علمی کشور ثبت 0.45 مقاله های بین المللی به ازای هر عضو هیئت علمی و ثبت اختراع به میزان 15 درصد به جهاددانشگاهی واگذار شده است، عنوان کرد: آمارها نشان می دهد که هنوز در کشور فاصله پژوهشی و فناوری وجود دارد.

سرپرست پژوهشکده محیط زیست جهاد دانشگاهی، تولید فناوری در کشور را یکی دیگر از ماموریت های جهاددانشگاهی طی چهار دهه اخیر دانست و تصریح کرد: پژوهشگاه رویان یکی از دستاوردهای جهاددانشگاهی در حوزه علوم سلولی و مولکولی است و مرحوم کاظمی آشتیانی بنیانگذار مطالعات سلولی در این نهاد می باشد. امروز این فناوری خیلی راحت به مرحله تجاری سازی رسیده است.

این مقام مسئول، با اشاره به سیاست کاری جهاددانشگاهی در حوزه پژوهشی، متذکر شد: در کنار گروه های پژوهشی ما، مراکز خدمات تخصصی نیز وجود دارند. در واقع پژوهش و مطالعات در جهاددانشگاهی به عنوان یکی از دستاوردهایی است که به مردم خدمت رسانی می کند.

رئیس جهاددانشگاهی گیلان، با بیان اینکه نمونه های متعددی از انتقال تکنولوژی داریم، گفت: در برنامه ششم سه ماموریت اساسی به جهاددانشگاهی واگذار شده است. در این راستا مقرر شده دولت 30 درصد آب شرب مناطق جنوبی کشور را با استفاده از آب شیرین کن ها تامین کند و 70 درصد دیگر را توسط دستگاه های خصوصی به ویژه جهاددانشگاهی انجام دهد. در واقع کارنامه مطالعات و پیشینه جهاد در این کار آنقدر اثربخش بوده که توانسته در برنامه به صورت یک اثر مستقیم وارد شود و نقش آفرینی کند.

سرپرست پژوهشکده محیط زیست جهاددانشگاهی، با بیان اینکه فعالیت های ریلی در 5 واحد جهاددانشگاهی به صورت کنسرسیوم صورت می گیرد، ادامه داد: یکی از مقوله های مورد تاکید جهاددانشگاهی این است که فعالیت های این نهاد به صورت یک شبکه منظم در سراسر کشور شکل گرفته و انسجام این شبکه توانسته پتانسیل و هم افزایی ویژه ای را برای کل مناطق کشور ایجاد کند.

جمالزاد، اضافه کرد: اگر قرار باشد واحد استان به حیطه فعالیت های علوم انسانی ورود کند، پژوهشگاه علوم انسانی جهاددانشگاهی می تواند کمک کار باشد. همچنین تنها پژوهشکده محیط زیست جهاددانشگاهی در استان گیلان مستقر است و می تواند برای کل کشور مطالعات زیست محیطی انجام دهد.

وی با بیان اینکه پژوهشکده محیط زیست جهاددانشگاهی در بحث توسعه مکران با مبلغ بسیار بالا ورود کرده و در مسیر توسعه و استقرار صنعت در مکران نقش مهمی را ایفا می کند، گفت: این پژوهشکده در بحث آب شیرین کن ها نیز تحت عنوان پروژه های مطالعاتی و تحقیقاتی عمل می کند.

این مقام مسئول، شکل گیری پژوهشکده محیط زیست جهاددانشگاهی در استان گیلان را براساس نیاز و درخواست منطقه دانست و اظهار کرد: این پژوهشکده از یک گروه پژوهشی ساده کار خود را شروع کرد و امروز بعد از گذشت 15 سال از حیاتش، پژوهشکده ای با ممیزی وزارت علوم و تاییدیه سازمان جهاددانشگاهی کشور است.

رئیس جهاددانشگاهی گیلان، با بیان اینکه تاکنون 50 پروژه تحقیقاتی و حدود 145 پروژه خدمات تخصصی در این پژوهشکده صورت گرفته است، یادآور شد: انتقال دانش کسب شده در پروژه های تحقیقاتی در خدمت جامعه قرار گرفته است و خروجی تلاش پژوهشگران پژوهشکده محیط زیست جهاددانشگاهی 120 مقاله آی.اس.آی و علمی پژوهشی بوده است.

وی پدیده ریزگردها و پیدا کردن منشا داخلی و خارجی آن را یکی از موضوعات مهم برای پژوهشکده محیط زیست در برنامه ششم دانست و اضافه کرد: همچنین بحث حق آبه زیست محیطی 3 تالاب کشور را دنبال می کنیم. 

سرپرست پژوهشکده محیط زیست جهاد دانشگاهی، پروژه های خدمات تخصصی را پروژه هایی دانست که از مرز دانش گذشته و تبدیل به فناوری در اختیار مردم شده است و ادامه داد: محیط زیست گیلان بسیار شکننده است لذا در بحث توسعه صنایع دچار مشکلاتی هستیم. در این راستا دو گروه پایش منابع آب و مهندسی محیط زیست را در پژوهشکده راه اندازی کردیم و تخصص همکاران ما در این بخش طرح های خدمات تخصصی و پروژه های تحقیقاتی کنترل آلودگی هاست. خوشبختانه توانستیم با همت فعالان و پژوهشگران پژوهشکده محیط زیست جهاددانشگاهی تعدادی از صنایع را به صنایع سبز تبدیل کنیم.

وی در ادامه با بیان اینکه سیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی تاکید ویژه ای بر اجرای نقشه جامع علمی کشور دارد، عنوان کرد: نقشه جامع علمی کشور مقوله انتقال فناوری را دنبال می کند، مقوله ای که سالیان سال در جهاددانشگاهی دنبال می شود.

این مقام مسئول، جهاددانشگاهی را یکی از کنسرسیوم های انتقال تکنولوژی زباله سوز به کشور دانست و تاکید کرد: طی فرایندی که روسای واحدهای جهاددانشگاهی از طرف دولت دنبال کردند، توانستند این مهم را به سرانجام برسانند که واردات زباله سوزها به کشور باید با بحث انتقال تکنولوژی همراه باشد. حتی در مواردی که نمی توانیم تولید دانش و تکنولوژی داشته باشیم، حتما انتقال تکنولوژی صورت خواهد گرفت.

سرپرست پژوهشکده محیط زیست جهاددانشگاهی، با بیان اینکه محورهای اقتصاد مقاومتی اعم از درون گرایی، تولید ارزش افزوده و دانش بنیانی سابقه دیرینه در جهاددانشگاهی دارد، گفت: مدیران دستگاه های دست اندرکار توان تولید داخلی را باور کنند، زیرا تنها در این صورت است که می توانیم بگوییم اقتصاد مقاومتی تحقق پیدا کرده است.

رئیس جهاددانشگاهی گیلان، تحقق سیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی را در گرو تقویت فرهنگ جهادی دانست و خاطرنشان کرد: اگر ایجاد ارزش افزوده را دنبال کنیم، در اقتصاد مقاومتی نقش آفرین هستیم.

وی با اشاره به فعالیت مرکز بانک خون بند ناف در پژوهشگاه رویان جهاددانشگاهی، یکی از فعالیت های این پژوهشگاه را تولید سلول های بنیادی دانست و متذکر شد: این پژوهشگاه به صورت خاص در مورد سلول های بنیادی فعالیت می کند و مطالعات و پژوهش های مختلفی را درخصوص سرطان انجام داده است، اما آن چیزی که توانسته در کشور ما مورد بهره برداری قرار گیرد، بانک خون بند ناف است که در استان گیلان نیز شعبه دارد.

جمالزاد، با بیان اینکه خانواده بانک خون بند ناف یکصد هزار عضو دارد، گفت: بیش از 2 هزار نفر مربوط به استان گیلان است و تاکنون 15 مورد استفاده در کشور شکل گرفته و 70 درصد نتایج آن موفقیت آمیز بوده که از راندمان های جهانی بالاتر است.

وی از خانواده ها خواست به مرکز بانک خون بند ناف مستقر در جهاددانشگاهی مراجعه کنند و یادآور شد: تکنولوژی سلول های بنیادی برای رفع مشکلات ترمیم سلولی به ویژه در مورد سرطان ها راهگشاست. بی تردید عضویت در این بانک به خصوص برای زوج های جوان می تواند تضمین کننده سلامت آینده خانواده آنان باشد.

رئیس جهاددانشگاهی گیلان عنوان کرد: خانواده ها می توانند قبل از شکل گیری زایمان به مرکز بانک خون بند ناف مراجعه و ثبت نام کنند. کار انتقال خون ها به مرکز انکیباسیون تهران بعد از زایمان توسط کارشناس مربوطه انجام می گیرد و سلول ها به نام خانواده ها ذخیره سازی می شود.

این مقام مسئول، با اشاره به انجام تبلیغات محیطی بانک خون بند ناف در بیمارستان های دارای بخش زایشگاه، تصریح کرد: از یک طرف نیاز به تبلیغ داریم و از طرف دیگر باید این باور و آگاهی در خانواده ها ایجاد شود و اهمیت سلول های بنیادی را درک کنند.

وی با بیان اینکه جهاددانشگاهی کار خود را با فعالیت های فرهنگی و دانشجویی آغاز کرده است، متذکر شد: خبرگزاری ایسنای جهاددانشگاهی یکی از واژه های آشنا در جامعه ماست که با شروع فعالیت خود در سال 78 موجب رونق خبرگزاری های تحت وب شد. خبرگزاری ایسنای گیلان به طور میانگین 20 خبر در روز تولید می کند. همچنین خبرگزاری قرآنی جهاددانشگاهی نیز فعالیت چشمگیری در استان دارد که از سال 91 فعالیت رسمی خود را در گیلان آغاز کرده است.

جمالزاد، با اشاره به فعالیت سازمان دانشجویان ایران در جهاددانشگاهی استان، اضافه کرد: کانون مفاخر گیلان زمین، کانون مهربانان(حمایت از محرومان)، کانون دیار پاک(محیط زیست) و کانون جهش(سلامت روانی اجتماعی) چهار کانون سازمان دانشجویان ایران در استان است. همچنین مرکز گردشگری علمی فرهنگی دانشجویان را داریم که در قالب طرح «مرز پرگهر» تاکنون 130 طرح را در سراسر کشور اجرا کرده است. امسال جهاددانشگاهی گیلان دو طرح را اجرا خواهد کرد.

رئیس جهاددانشگاهی گیلان، جهت گیری دانشگاه های این نهاد را براساس فعالیت های پژوهشی دانست و خاطرنشان کرد: تخصص هایی که در دانشگاه های ما دنبال می شود، محیط زیستی است و فاصله پژوهش و دانشگاه را به حداقل رساندیم. در واقع به دنبال دانش مبتنی بر پژوهش هستیم. موسسه آموزش عالی جهاددانشگاهی رشت و مراکز علمی کاربردی ما در استان تاکنون 19 هزار فارغ التحصیل داشته است و در حال حاضر 3 هزار دانشجو داریم.

منبع خبر

بازدید: 780
نام و نام خانوادگی :
ایمیل :
نظر شما :
بازدید امروز : 46
بازدید دیروز : 0
بازدید کــــل : 44455